Bebek hareketleri en çok aşağıdaki yöntemle sayılmaktadır. Bu yöntem sayesinde anne, bebekteki herhangi bir anormal durumu erken fark edebilir ve doktora danışabilir.

Genelde bebeğin stres hali (fetal distres) olasılığı yüksek ise, anneden bu yöntem ile kontrol istenebilir.

Bebeğin anne karnındaki hareketleri, doğduktan sonra hareketli ya da sakin olacağı hakkında bilgi veremez. Genelde bebekler en fazla, sabah, gece yatarken ve yemek sonrası hareket ederler.

Bebeğin hareketleri genelde 28. haftadan itibaren sayılır. Daha önce geçirilen riskli durumlar mevcutsa, bebeğin hareketleri 24. haftada sayılmaya başlanır.

Bebeğin normal hareket ettiği bir zaman dilimi seçilir (genelde akşam saatleri) ve yöntem için anne bebeğe odaklanır.

Ona kadar sayma yöntemi (Count to ten method);

  • Anne, yönteme başladıktan itibaren, bebeğin ilk hareketini 1. hareket olarak not eder.
  • Daha sonra hareketlerini saymaya başlar.
  • 10. harekette saati not alır.

İlk hareket ile 10. hareket arasında en fazla 2 saat olmalıdır.

Eğer ilk hareket ve 10. hareket arasında 2 saatten fazla süre varsa; birkaç saat sonra (bu sırada anne bir şeyler atıştırıp, hareket edebilir.) yöntemi tekrarlar.

Yöntemin tekrarında, bebeğin yine ilk hareketi ve 10. hareketi arasında 2 saatten fazla süre varsa, doktora başvurulması gerekir.

Bebekte hıçkırık hareketleri dahil edilmemektedir.

Bazen yöntem bazen normal sonuç verdiği halde, bebeğin farklı zamanlarda hareketlerinde genel bir azalma olabilir. Bunu fark eden anneler doktora başvurmalıdır. Gerekirse NTS gibi yöntemlerle bebek kontrol edilir.

Aşağıdaki yazılarımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz;