Lohusalık döneminde süt korur düşüncesiyle korunmadan cinsel ilişkiye giren çiftler bulunmaktadır. Ancak hiçbir korunma yöntemi %100 başarı sağlamadığı gibi süt korur ifadesi de her zaman için kesin koruma sağlamaz.

Lohusalıkta hamile kalan anneler, yeni doğum yaptıkları bebeklerini emzirmekten çekinirler.

Sütün bebeği zehirlediği ya da düşük oluşmasına sebep olabileceği düşünülerek, emzirmeyi bırakırlar.

Fakat bu durumun gerçekliği yoktur. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre, lohusalıkta hamile kalan anneler, bazı istisnalar dışında, normal koşullarda emzirmeye devam edebilirler.

Sütün dışarı akmasını sağlayan, emzirmede salgılanan oksitosin hormonu; rahimde küçük kasılmalara sebep olabilir. Ancak tehlikeli bir hamilelik geçirilmiyorsa bu kasılmalar önemsizdir. Aynı hormon cinsel ilişki sırasında da salgılanmaktadır.

Unutulmamalıdır ki özellikle ilk 6 ay anne sütü çok önemlidir.

Hamileliğin 2. üç aylık döneminde, süt miktarında azalma olabilir. Bu durumda emzirilen bebeğe süt yetersiz gelebilir ve ek gıdalara geçmek şart olabilir. Bu sebeple çocuk doktoruna danışılarak ek gıdalara geçilebilir.

Tandem Nursing; Annenin farklı yaşlardaki 2 bebeğini emzirmesi durumudur.

Lohusalıkta emzirme sırasında dikkat edilmesi gerekenler;

  • Annenin psikolojik durumu emzirme konusunda çok önemlidir, kötü etkilenme durumunda doktora danışılmalıdır.
  • Doktor muayenesi ile riskli bir hamilelik geçirilmediği görüşü alınmalıdır.
  • Düşük ,plasenta previa (plasentanın aşağıda olması), erken doğum vb. risk faktörleri olmamalıdır.
  • Annenin bu dönemde beslenmesi çok önemlidir. İyi beslenin. Günde ortalama 650 kaloriye ihtiyaç duyulur. Bebek ek gıdalar alıyorsa 500 civarında kaloriye ihtiyaç duyulabilir. Beslenme uzmanlarından yardım alarak, sağlıklı, dengeli ve yeterli şekilde beslenme büyük önem taşır.
  • Cinsel ilişkide rahim kasılmalarına sebep olan oksitosin hormonu salgılanır. Bu hormon emzirirken de salgılanır. Hamilelikte cinsel ilişkiden uzak durmak gerekiyorsa, muhtemelen emzirmek de sakıncalı olabilir.
  • Emzirme rahat bir pozisyonda olmalıdır. Bu dönem anne için yorucu olabilir ve güçlü aktivitelerden, zorlanmalardan kaçınılmalıdır.

 

Aşağıdaki yazılarımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz;