Omega 3 çoklu doymamış yağ asitidir. İnsan vücudunda üretilemez, bu yüzden besinlerle alınır.

Anne karnında bebek omega 3 ihtiyacını annenin aldığı besinlerden karşılar.

Annenin yeterince omega 3 almadığı durumlarda; bebek annedeki en önemli omega 3 deposu olan beyin dokusunu kullanabileceği üzerinde araştırmalar vardır.

Bebeğin beyin ve sinir gelişimi özellikle gebeliğin son 3 ayında yoğun olduğundan, özellikle bu aylardaki yeterli omega 3 tüketimi çok önemlidir. Hamilelikte günde 250 mcg omega 3, doğumdan sonra emzirirken ise 3 ay boyunca omega 3 alınması önerilir.

Balık yağı fazla miktarda alındığında kan sulandırıcı etki yaptığı öne sürülmektedir. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler için tehlikeli olabilmektedir.

Omega 3 tüketimi için öneriler;

  • Haftada 2 kere ıspanak gibi sebze yemekleri tüketmek
  • Günde 1-2 ceviz tüketmek
  • Konserve ton balığı ya da diğer balıkları haftada en fazla 2 kere olacak şekilde tüketmek

Büyük balıklar civa içerebilir ve hamilelerde fazla civa bebek için zararlıdır.

Bu yüzden önerildiği kadar balık tüketilmeli ve balık seçiminde büyük balıklar (ton balığı, kılıç balığı) yerine küçük ve orta boy balıklar (hamsi, istavrit, çupra, levrek, çinekop) tercih edilmelidir.

Piyasada omega 3 içeren tabletler mevcuttur. Fakat balık karaciğerinden yapılan tabletler (cod liver oil), aşırı miktarda A vitamini içerir ve A vitamini yüksek dozda bebeğe zarar verir.

Bu nedenle hamilelikte balığın karaciğerinden değil gövdesinden üretilen (fish body oil) balık yağı tabletleri kullanılabilir.

Omega 3’ün etkileri;

  • Bebeğin; beyin,sinir sistemi ve göz gelişimi için çok önemlidir.
  • Az olması durumunda, annede gebelik zehirlenmesi (preeklampsi), erken doğum, doğum sonrası depresyon ve bebeğin düşük kiloda doğması görülebilmektedir.
  • Hamilelikte omega 3 kullanmış annelerin bebeklerinde zihinsel ve fiziksel becerilerin arttığı gözlenmiştir.
  • Bu bireylerin ilerki yaşlarda meme ve prostat kanserine yakalanma risklerinin daha düşük olduğu yönde çalışmalar mevcuttur.

Aşağıdaki ilgili yazılarımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz;