Şikayetler: Halsizlik, bitkinlik, göz kararması, baş dönmesi, sersemlik, yorgunluk gibi şikayetler kan basıncının düşmesinden kaynaklanabilir. Tansiyonun yani kan basıncının çok düşmesi bayılmaya sebebiyet verebilir.

Not: Otururken ya da yatarken aniden kalkmak tansiyon düşümüne sebep olabilir, dikkatli olunması gerekir .

Tansiyonun düşmesi ya da çıkması, kaynaklandığı nedenine göre bebeğe ve gebeliğe istenmeyen etkileri olabilir.

Tansiyon düşmesinin nedenine göre bir tedavi uygulaması için mutlaka doktorunuza danışınız.

Tansiyon yüksekliği tehlikeli seviyelere çıkmıyorsa doğuma kadar gebelik devam ettirilir, doktor tarafından gerekli görülürse tansiyon düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Fakat tehlikeli seviyelerde tansiyon bozukluğu geliştiğinde bazen sezaryen gerekebildiği gibi riskler değerlendirilerek doğum kararı da verilebilir.

Gebelikte hipertansif hastalıkların teşhis edilebilmesi, takip ve tedavisinin planlanabilmesi için düzenli olarak kan basıncı (tansiyon) takibi yapılması önemlidir.

Gebelikte düşük tansiyonun nedenleri

  1. Aşırı kusma tansiyon düşüklüğüne neden olabilir.
  2. Gebeliğin ilk zamanlarında bulantıların ve kusmaların fazla olmasından dolayı iyi beslenememek ve buna bağlı olarak halsizlik – bitkinlik tansiyon düşüklüğüne neden olabilir.
  3. Genellikle yaz aylarında, terleyerek çok fazla sıvı kaybetmek tansiyonun düşmesine rol oynayan bir faktördür. Yaz aylarında bol sıvı tüketilmesi önerilir.
  4. Gebelikte (hamilelikte) yatış pozisyonu tansiyon düşüklüğüne neden olabilir. Gebeliğin ilk 4 ayında rahim küçük olduğu için anne adayının istediği yönde yatması sakıncalı değildir. Fakat rahim büyüyünce sol yana yatılması önerilir. Sırt üstü ve sağ yana yatılması durumunda rahim büyük damarlara baskı yaparak tansiyonun düşmesine neden olabilmektedir.
  5. Hamilelikte aşırı kanamanın olduğu durumlar da tansiyon düşüklüğüne neden olabilmektedir. Ayrıca gebelikte kanamanın miktarına bağlı olmaksızın her türlü kanamada doktorunuza başvurmalısınız.