Menopoz yumurtalıklarda hormon üretilmemesi, yumurta oluşmaması ve dolayısıyla adet döneminin bitmesi durumudur.

Genelde 40 yaşından sonra girilen bir dönemdir. 40 yaş öncesinde yumurta üretiminin durması ve menopoz dönemine girilmesi “erken menopoz” olarak adlandırılır.

Araştırmalar önümüzdeki yıllarda erken menopozun, normal menopoz dönemine uzatılabileceği umudunu vermektedir.

Her kadının menopoz dönemi genleriyle belirlenmiştir. Dışarıdan alınan ilaç ya da bitkisel tedaviler bu dönemi erteleyemez. Genetik faktör hakim olduğu için, genelde anne ve kız kardeşlerin menopoz dönemi aynı yaşlara rastlar.

Ancak;

  • Düzenli yaşayan
  • Dengeli ve yeterli beslenen
  • Sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak duran kadınların, bu döneme 2 yıl kadar geç girdiği gözlenmiştir.

Menopoza henüz girmemiş kadınlarda ilaç tedavisi ile adet düzenlemeleri yapılabilir fakat menopoz dönemi ertelenemez ve yumurta üretmesi sağlanamaz.

Menopoza girmiş kadınlarda ise, ilaç tedavisi ile yapay olarak rahim duvarı gelişebilir ve adet görebilir. Ancak yumurta oluşmaz. Tedavi kesildiğinde yapay adet görme de kesilecektir. İlaç tedavileri menopozun kadın üzerindeki etkilerini azaltmayı amaçlar fakat doğurganlğını sağlayamaz.

Menopoz döneminde bitki, ilaç ve egzersiz;

Bu dönemde sık rastlanan kemik erimesi vb. durumlar; ilaç, egzersiz ve beslenme sayesinde tedavi edilebilir.

Ancak doktor tavsiyesi olmadan, bilinçsiz olarak kullanılan bitkiler ve kürler kişiye zarar verebilmektedir. Rahim üzerinde kötü etkiler oluşturabilmektedir. Bu nedenle bilinçsiz tedaviden kesinlikle kaçınılmalıdır.

Aşağıdaki yazılarımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz;