Polikistik over sendromu, dolaylı olarak, bazı diğer hastalıkları tetikleyebilmektedir. Bu hastalıklar genelde adet düzensizliği ve insülin direncine bağlı olmaktadır. Bu sebeple dengeli-yeterli beslenme ve egzersiz, tedavinin ilk şartı olmaktadır.

Aşağıda belirtilen risklerde artış sebebi ile, polikistik over varlığında kişilerin; pelvik ultrason görüntülemesi, kan yağları ve şekeri testleri, endometrium kalınlaşması takibi gibi kontrollerden geçmeleri yararlı olacaktır.

Metabolik sendrom

Vücutta kan yağlarında dengesizlik, kalp hastalıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon vb. gibi sorunların görülmesi metabolik sendrom adını alır. Polikistik over sendromu, metabolik sendromu tetiklemektedir.

Obezite

Özellikle santral obezite (göbek çevresinde yağ birikmesi) görülmektedir. Obezite insülin rezistansı, glukoz intoleransı, hiperandrojenemi ve lipid metabolizmasındaki sorunlar ile ilgilidir.

Tip 2 diyabet 

İnsülin direnci ve glukoz intoleransı görülmesiyle diyabet (şeker hastalığı) riski artmaktadır.

Kalp hastalıkları (Koroner Arter)

Kalp damarlarında daralma riski artmaktadır. Bunun en önemli sebebi PAI tip 1 artışı olarak görülür. Ayrıca bu durumu kan yağlarındaki dengesizlik de etkilemektedir.

Kolesterol- Lipid 

Obezite olmasa dahi HDL düşüşü, LDL, VLDL, trigliserid yükselişi riski artmaktadır.

Rahim duvarı kalınlaşması ve rahim kanseri

Polikistik over sendromunda, yumurtlama düzensizliği vb. ile rahim iç tabakasında kalınlaşma (endometrial hiperplazi) ve rahim kanseri riski ciddi derecede artmaktadır.

Normalde östrojen etkisiyle kalınlaşan rahim iç tabakası, yumurtlama sonrası artan progesteron etkisiyle incelmektedir. Ancak sürekli yumurtlama düzensizliği yaşandığında rahim iç tabakasında aşırı bir kalınlaşma olmaktadır. Bunu önlemek amaçlı bazı durumlarda progesteron tedavisi uygulanabilmektedir.

Aşağıdaki yazılarımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz;