Bebeğin anne karnında, bulunduğu kesenin içindeki sıvı amniyotik sıvıdır. Amniyon kesesi normal şartlarda doğum başladığı zamanlarda kendiliğinden açılır.
Açılmadığı durumlarda ise doktor tarafından açılarak amniyotik sıvı (Bebeğin suyu) boşaltılır. Bu işleme amniyotomi denir. Anne ve bebek bu işlem sırasında acı duymaz. İşlemin ardından doğum kasılmaları artar.
Amniyotomide dikkat edilmesi gerekenler;

  • Amniyon kesesinin açılmasının zamanı çok önemlidir. Çünkü bu yapı ve içindeki sıvı bebeği dış etkilerden ve enfeksiyonlardan ciddi şekilde korur. Aksi halde bebek savunmasız kalır.
  • İşlem öncesinde rahim ağzında bir miktar açıklık olmalı ve bebeğin kafası yakın olmalıdır. Aksi halde kordon rahimden dışarı çıkarak, kordon sarkmasına sebep olabilir. Bu durumda bebek tehlikeye girer ve hemen sezaryene alınır.
Amniyotomi amaçları;
  • Doğumun başlaması; Doğum için gerekli olan rahim kasılmalarını gerçekleştirmek amaçlı yapılabilir. Doktor tarafından bu işlemin yanında farklı yardımcı  yöntemler de uygulanabilir.
  • Bebeğin dışkı (Mekonyum) kontrolü; Bebekler doğum zamanında strese girerse, kakasını yapabilir. Bu sebeple eğer kese açılmadıysa, doktor tarafından açılarak sıvıda dışkı kontrolü yapılır.
  • Doğumun hızlanması; Annenin kasılmalarının doğum için yeterli olmadığı zamanlarda, su kesesi doktor tarafından açılarak, kasılmaların şiddet ve sıklığının artması sağlanabilir. 
  • Doktorun bebeğe erişebilmesi; Doktorun bebeğin sağlık durumunu kontrol etmek istediği zamanlarda uygulanabilir.

Aşağıdaki yazılarımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz;