Yumurta Toplama Aşaması (OPU)

Yumurta çatlatma iğnesinden yaklaşık 35  saat sonra yumurta toplama işlemi yapılmaktadır. Her folikülün içinde yumurta hücresi bulunmayabilir. Bu sebeple ultrasonda görülen folikül kadar yumurta elde edilmeyebilir.

İşlem ortalama 30 dakika sürer. Lokal ya da genel anestezi ile yapılır ancak çok ağrılı bir işlem değildir. Eğer genel anestezi olacaksa, işlem öncesi uzman doktorun tavsiye ettiği süre kadar aç kalmak gerekir.

Vajinal ultrason probunun ucuna takılan bir aparat ile yapılır. Aparat, folikülü delerek içindeki yumurta hücrelerini vakumlar. Özel bir durum olmamak şartı ile, işlemden yaklaşık 2 saat sonra anne adayı taburcu edilir.

İşlem sonrası hafif ağrı ve az miktarda kanama olabilir. Ancak fazla kanamada doktora başvurulmalıdır, kısa sürede çözümlenecektir. Kanama için ise ped kullanılmalı, tampon tercih edilmemelidir.

Toplanan yumurta hücreleri ICSI işlemine kadar, uygun ortamda yaklaşık 3 saat saklanır.

Bu tarz işlemler bazı riskler içerebilir. Ancak çok nadir olarak rastlanır. Yumurta toplama işlemi için aşağıdaki riskler sayılabilir;

  • Pelvik enfeksiyon
  • Yumurtalıkta ya da vajinada  kanama olması

Yumurta toplama işleminin gerçekleştiği gün, baba adayından sperm örnekleri alınmakta ve hazırlanmaktadır. Gerekli görülürse TESE yöntemi kullanılmaktadır.

Yumurta toplama işlemi animasyon

Aşağıdaki yazılarımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz;