Vücutta enfeksiyon oluşturabilecek bazı mikrop türleri kan ve cinsel temas yolu ile bulaşabilmektedir. Cinsel temas yolu ile bulaşabilecek hastalıklara önlem olarak prezervatif kullanılmalıdır.

AIDS;
(HIV) Human Immundeficiency virus sebep olmaktadır.

Vücudun bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıklara karşı güçsüz hale getirir.

Hasta annenin bebeği de hasta doğar.

Kan nakli, hasta kişinin kanıyla temas edebilecek herhangi bir aletin kullanılması, korunmasız cinsel ilişki ile bulaşabilmektedir.

Bulaştıktan 3-6 ay sonra kan testinde görülür.

Bel Soğuklığu (Gonore);

Önemli bir bakteriyel enfeksiyondur. Belirti vermeden oluşabilir ya da erkeklerde meniye benzer akıntı, kadınlarda kötü kokulu akıntı oluşturabilir. İdrar yaparken yanma görülebilir.

Tanı için akıntı kültürü yeterlidir. Tedavi antibiyotikle mutlaka tam olarak yapılmalıdır. Aksi durumlarda erkek ve kadında kısırlık, gibi ciddi zararlar verebilir.

Genital siğil; 

HPV virüsü sebep olmaktadır.Dış genital bölgede, anüs çevresinde, rahim ağzı ve vajinada ağrısız siğiller oluşturabilir.

Rahim ağzında bulunan siğiller daha sonra rahim ağzı kanser riskini arttırabilir.

Tedavi için, genelde cerrahi yöntem ya da yakma yöntemi tercih edilir. Tekrarlayabilen bir hastalıktır.

Genital herpes;

İki tipte görülebilir.

Cinsel organlarda su çiçeği benzeri su dolu kabarcıklar oluşur. İlk zamanlar ağrı yapabilir. Kasıktaki lenf bezleri şişer.

Dış genital bölgede yanma hissi, idrar yaparken zorlanma vb. belirtiler gösterebilir. Tekrarladığı zamanlarda fazla şikayet olmayabilir fakat bulaşıcıdır. Normal doğumda bebekte enfeksiyon riskini çok fazla arttırır bu sebeple sezaryen önerilir.

Tedavi olarak uçuk tedavisi vb. uygulanmaktadır.

Hepatit B;

Karaciğeri zedeleyen ve her zaman kolay fark edilmeyen bir hastalıktır.

Belirti olarak sarılık oluşabilir. İleri aşamalarda siroz, karaciğer kanseri gibi hastalıklara yol açabilir.

Aşısı mevcuttur. Aşısız bireyler korunmalı (prezervatif) cinsel ilişkiye girmelidir. Eğer anne hastaysa doğumda bebeğe de bulaşır, fakat bebek hemen aşı ile korunabilir.

Aşağıdaki yazılarımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz;