Embriyoların anne adayının rahmine yerleştirilmesi aşamasıdır.

Döllenme aşamasından genelde 3 gün geçtikten sonra anne adayına transfer edilmektedir. Bazı durumlarda döllenmeden 5 gün sonra, embriyo blastokist  durumdayken de transfer gerçekleştirilmektedir. Gerekli görüldüğünde embriyonun dış bölümüne inceltme işlemi uygulanabilir.

Transfer işleminde anne adayına herhangi bir anestezi uygulanmaz.

Jinekolojik muayene pozisyonunda, embriyolog tarafından gerçekleştirilir. İşlem genelde 10 dakika sürer ve yaklaşık 2 saat sonra da anne adayı taburcu edilir.

İşlem sonrası en fazla iki gün süren, hafif kasık ve bel ağrısı görülebilir. Ancak ağrı kesici ilaç kullanımı tavsiye edilmez ve doktora danışılmadıkça hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. Çok hafif bir kanama görülebilir ancak kanama artar ya da uzun sürerse mutlaka doktora bildirilmelidir.

Transfer sonrası anne adayına bazı ilaç takviyeleri reçete edilir. İlaçların kullanım yöntemleri farklılık gösterebilir, bu sebeple, doktorun tarifi ve talimatlarıyla bilinçli bir şekilde kullanılması önem taşımaktadır.

İlaçların yan etkileri arasında adet gecikmesi görülebilir. İlk hamilelik testi ise transfer işleminden sonra 12. gün yapılmaktadır. Yaklaşık 3 hafta sonra ise ultrason ile hamilelik kesesi görülebilir. Birden fazla kese var ise o kadar bebek oluşmaktadır. Ancak keselerden bazıları kısa süre sonra kaybolabilmektedir ve kalan bebek gelişimine devam etmektedir.

Transfer sonrası cinsel ilişki uzman doktorun serbest bıraktığı zamana kadar yasaktır. Yorucu faaliyetlerin yanı sıra, fazla ayakta kalmak veya yürümek sakıncalı görülmektedir.

Transferden sonra en erken 2 gün sonra duş alınabilir. Öncesinde sakıncalı görülmektedir. Yolculuk, için uygun zaman doktora danışılmalıdır ancak uçak yolculuğu transfer günü haricinde sakıncalı görülmez.

Otobüs ya da araba yolculuğu için ise, genelde 2-3 gün beklenmesi önerilmektedir.

Aşağıdaki yazılarımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz;