Bebeklerin uyku ihtiyaçları, yetişkin ve çocuklara göre daha fazladır. Bu ihtiyaç günde 15-17 saati bulmaktadır ve bebekler bu kadar süre deliksiz bir şekilde uyuyamazlar. Bazen birkaç saat, bazen 20 dakika gibi kısa süreler içinde uyanabilirler. Bu şekilde toplamda gereken uyku saatlerini tamamlarlar.

Ancak bazı aileler maalesef bebekleri mızıklamasın  ya da tamamen iyi niyetle yaklaşarak, daha çok uyusun ve uykusunu alsın düşüncesiyle, bebeklerini sallayarak veya sarsarak uyutmaya çalışırlar.  Uzmanlar bu durumun bebekte çeşitli ve çok ciddi zararlar oluşturabileceğine dikkat çekmektedir.

Bebekleri veya Çocukları Sallamak Hipnoz Benzeri Uykuya Sebep Olmakta

İç kulakta bulunan ve insanın dengesini sağlayan yarım daire kanalları, başın en ufak sarsıntısında bile beyne sinyal iletmektedir.

Sarsıntıda başın konum bilgisi beyne iletilmekte ve görme sistemi işin içine girerek farklı açı beklenmektedir. Ancak sallama aşamasında bu hareket çok hızlı olduğundan göz ve denge sinyalleri arasında fark oluşuyor. Bu durum baş dönmesiyle beraber gelen bir uykuya dönüşüyor ve hipnoza benzetiliyor. Ancak aşağıda belirttiğimiz gibi bu durumun maalesef tek sonucu bu değil.

Uzmanlar Bebeği Sallamanın ve Sarsmanın Ölümüne Sebebiyet Verebileceğini Önemle Vurguluyor

Bebekleri ve çocukları, sallamanın veya sarsmanın bebeğin beyninde ciddi hasarlara yol açmasının yanı Sarsılmış Bebek Sendromu ölümlerinin ciddi rakamlarda olduğu açıklandı.

Maalesef Ülkemizde Bu Konuda Bilinçlendirme Yok 

Çoğu zaman ailesi ve yakınları tarafınsan göğsünün iki yanından tutularak öne arkaya veya yanlara hızlıca sarsılan çocuklarda nörolojik hastalıklar veya ölüm meydana gelebiliyor. Yurt dışında bu durum için önlemler ve bilgilendirmeler oldukça yaygınlaşmasına rağmen, ülkemizde aileler hala bunun farkında değil.

Maalesef ülkemizde de eski bir gelenek olan bebeği çeşitli şekillerde (iki kişinin battaniyenin ucundan tutarak ve ortaya çocuğu yatırarak uyutması vb.)  sallayarak uyutmak ya da öfkelenip susması için sarsmak, bebeğin henüz kas açısından yeterli hakimiyeti sağlayamadığı boynunda hasarlar oluşturarak, ciddi hastalıklara ve hatta ölümüne bile sebep olabiliyor.

“Benim annem de sallıyordu bir şey olmadı ben de sallarım, sarsarım, bir şey olmaz.” düşüncesinden uzaklaşarak bilinçlenmek gerekmektedir.

Uzmanlar, yurt dışında ailelerin bebek ve çocuk bakımında, bebekler mızmızlanıp ağladıkları zaman ne yapılması gerektiği konusunda vb. bilgilendirildiklerini belirtmekte ve maalesef ülkemizde bu tür eğitimlerin bulunmadığını söylemektedir.

Ülkemizde, ebelere ve hemşirelere verilen bu tür eğitimlerin  ailelere de yansıtılması ve önemsenmesi gerektiği vurgulamaktadır.

 

Aşağıdaki yazılarımızdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz;